? سلامی به دقتِ ربات گوگل و درودی با طعم سئو تکنیکال تقدیم به شما کارشناسان فنیِ سئو ?
❔ آیا میدانید شباهت و تفاوت سئو با مسابقات اتومبیلرانی چیست؟
❔ آیا میدانید GBO به چه معناست؟
❔ آیا تعریف جامع و دقیقی از تکنیکال سئو (سئو فنی) در ذهن دارید؟
❔ آیا میدانید ربات گوگل دقیقاً چگونه سایتها را بررسی و رتبهبندی میکند؟
❔ آیا به تفاوت بین Index و Crawl آگاه هستید؟
❔ آیا با اصطلاح Indexable Content آشنا هستید؟
❔ آیا میدانید ربات گوگل با نوعی از Headless Browserها صفحات را تحلیل میکند؟
❔ چگونه بفهمیم صفحات ما بهطور صحیح ایندکس شده یا خیر؟
❔ آیا زبان برنامهنویسی سایت (مثل PHP) روی سئو تأثیر دارد؟
❔ اصطلاح کارشناس فنی سئو دقیقاً به چه معناست؟
❔ ۴ سلاح سایتافکن یک کارشناس فنی کداماند؟
❔ شغل یک Technical SEO Consultant به چه شکل تعریف میشود؟
❔ نقشهراه ما برای موفقیت در سئو فنی چیست؟
❔ کدهای JS و CSS چه تأثیری روی سئو دارند؟
❔ آیا میدانید پروتکل SSL یکی از اصلیترین فاکتورهای رتبهبندی است؟
❔ از چه طریق میتوان را گوگل ارتباط برقرار کرد؟
❔ آیا میدانید Case Sensitive URLها میتوانند برای سئو خطرناک باشند؟
❔ آیا میدانید داشتن Sitemap برای همهی سایتها الزامی است؟
❔ آیا میدانید robots.txt دقیقاً چه وظیفهای دارد؟
❔ آیا میدانید مهمترین HTTP Status Codeها کداماند؟
? نگران نباشید؛ در این آموزش تمامی سوالاتپُرتکرار پاسخ داده خواهد شد ?
منظور از سئو چیست؟
سئو یا SEO سرواژهی سه کلمه Search Engine Optimization به معنی بهینهسازی موتور جستجو میباشد. منظور از موتور جستجو، سایتهایی مثل: گوگل، یاهو، بینگ، بایدو، یاندکس و غیره است که کاربران برای رفع نیازهای خود به آنها مراجعه میکنند.
با از فراگیری روشهایی که آنها را SEO مینامیم، تلاش میکنیم صفحات سایت ما در اولین نتایج گوگل قرار گیرند تا از این طریق کاربران جدید با خدمات و محصولات ما آشنا شوند.
به عنوان مثال اگر سایت شما در زمینهی فروش موکت فعالیت داشته باشد، درصورتی که کاربر عبارت “قیمت موکت” یا “خرید موکت ارزان” را در موتورهای جستجو وارد کند و شما را در اولین نتایج بیابد، میتوانید آن را به یک مشتری وفادار تبدیل کنید.
طبق آمار ارائهشده توسط سایت Statcounter.com (July- 2020) میزان استفاده کاربران از موتور جستجوی گوگل بیشاز ۹۲% میباشد. جالبتر اینکه سهم بازار گوگل در ایران به بیشاز ۹۸% رسیده است و فقط ۲% از کاربران ایرانی از سایر موتورهای جستجو استفاده میکنند.
همین دلیل کافیست تا زمان و انرژی خود را برای بهینهسازی سایت در گوگل صرف نماییم. بنابراین از این پس میتوانیم بهجای SEO از GBO که مخفف کلمات Google Bot Optimization است استفاده نماییم❕
❔ پرسش؛ چگونه میتوان به رتبههای اول گوگل دست پیدا کرد؟
⬛ پاسخ؛ برای دستیابی به جایگاه اول گوگل، نیاز است تا سایت خود را حداقل در سه بُعد تقویت نماییم (بهطور مداوم).
بهعبارتیدیگر SEO از سه جزء اساسی تشکیل میشود:
⚪ سئو داخلی (On-Page SEO)؛ اعم از تمامی فعالیتهایی که داخل سایت برای افزایش رتبه در گوگل انجام میشود (مانند: تدوین استراتژی و تولید محتوا).
⚪ سئو خارجی (Off-Page SEO)؛ تمامی کارهایی که خارج از سایت جهت بهبود جایگاه صفحات در نتایج گوگل انجام میشود (مانند: فعالیت در شبکههای اجتماعی).
⚪ سئو فنی (Technical SEO)؛ کلیهی فعالیتهایی که باعث میشود کاربران و ربات گوگل سریعتر و سادهتر صفحات سایت را بررسی نمایند، مربوط به سئو تکنیکال میباشد. درواقع هرآنچیزی که به سئو خارجی و سئو داخلی مربوط نیست، سئو فنی نام دارد.
تشابه سئو و مسابقات فرمولیک
اما بیاید کمی متفاوتتر از قبل به مبحث GBO (بهینهسازی سایت برای گوگل) بپردازیم؛
سئو دقیقاً مانند یک مسابقه اتومبیلرانی است. در مسابقات اتومبیلرانی فرمول یک، تمامی شرکتکنندهها سالها تمرین و تلاش منظم داشتهاند تا شایستگی حضور در این مسابقات سطح بالا را کسب کنند. بهعبارتیدیگر ورود به این مسابقات، شروع جنگ با ابرقدرتهاست.
در این مسابقه، اتومبیلها باید بیشاز ۳۰۰ کیلومتر مسیر را طی کنند. در انتهای مسابقات اتومبیلرانی صرفاً به ۴ شرکتکننده جوایز ویژه داده میشود. از این اتفاق متوجه میشویم که:
تلاش هیچ ارزشی ندارد، بلکه تلاشی که منجربه کسب مقام قهرمانی شود مهم است. در سئو نیز این قانون نانوشته وجود دارد.
اما بین مسیر، جایگاههایی تحت عنوان Pitlane برای اتومبیلهایی که بعضاً دچار مشکل میشوند، تعبیه شده است که در آن محل تعمیرکارهای تیم شرکتکننده، مشکل را در کمتر از ۲ ثانیه حل میکنند. به این کار در مسابقات اتومبیلرانی اصطلاحاً Pitstop گفته میشود. سئو تکنیکال (سئو فنی) که در این مقاله قصد داریم درباره آن صحبت کنیم نیز حکمِ عملیات Pitstop را دارد.
درحقیقت در مسیری که درحال پشتسرگذاشتن رقبا هستیم، بیشک مشکلاتی رخ خواهد داد که با استفاده از دانش تکنیکال سئو، این مسائل را حل خواهیم کرد.
۳ فرق اساسی سئو و مسابقات فرمولیک
⚪ نقطهی شروع؛ در سری مسابقات فرمولیک تمامی اتومبیلها از یک نقطه شروع به حرکت میکنند. اما در سئو شرایط بسیار متفاوت است. وبسایتهایی هستند که بیشاز ۱۰ سال حرکت خود را آغاز کرده و اعتماد گوگل را بهخود جلب کردهاند.
⚪ سلاحهای پیشرفته؛ در مسابقات فرمولیک عموماً تمامی اتومبیلها از لحاظ کیفی یکسان هستند. اما در مسابقات گوگل، وبسایتها با سرورهای قدرتمند مسیر را طی میکنند.
⚪ روزهای چندصد ساعته؛ در مسابقه گوگل، وبسایتهای ابرقدرتی وجود دارد که دارای دپارتمان سئو هستند. درواقع گروهی متشکل از ۱۵ نفر، روزانه حداقل ۶ ساعت روی پیشبرد سایت کار میکنند. ما در ابتدای کار اگر بهترین تغذیه و فعالیت بدنی را داشته باشیم و با بالاترین سطح بهرهوری کار کنیم، در ایدهآلترین شرایط ممکن، بیش از ۱۸ ساعت توانِ کار کردن نخواهیم داشت. اما وبسایتهای رقیب، روزانه بیشاز ۱۰۰ ساعت روی سئو سایت خود زمان میگذارند.
ربات گوگل چگونه کار میکند؟
پیش از اینکه به تعریف سئو فنی بپردازیم، نیاز است تا کمی با نحوهی کار ربات گوگل نیز آشنا شویم. منظور از کلمه ربات، نرمافزارهایی هستند که کارِ انسان را دقیقتر و با درصد خطای کمتری انجام میدهند.
گوگل هم برای اینکه بهطور دقیق وبسایتها را از لحاظ کیفی بررسی کند، رباتهایی طراحی کرده تا به تمامی سایتها مراجعه کند و براساس اطلاعات جمعآوریشده، جایگاه سایتها را در نتایج جستجو تعیین نماید.
برخلاف تصور عموم افراد، گوگل برای رتبهبندی نتایج جستجو، محدود به محتوای موجود در صفحات وب نیست. بلکه منابع اطلاعاتی دیگر مانند: کتابها، اطلاعات دریافتشده از کاربران، تصاویر، فیلمها و… نیز روی تصمیمات گوگل موثر هستند.
فرق بین Crawling و Indexing چیست؟
شاید برای شما عجیب بهنظر رسد اما این دو مفهوم کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه بهطور دقیق به تعریف هر یک خواهیم پرداخت:
⚪ Crawling؛ ربات گوگل هرازگاهی به سایتها مراجعه کرده و تمامی محتویات و کدهای موجود در صفحات را آنالیز میکند. درواقع Crawling یعنی دنبالکردن لینکها، پیداکردن صفحات و بررسی محتوای موجود در آن. ربات گوگل باید بتواند بهراحتی تمامی اطلاعات موجود در صفحات سایت شما را تجزیهوتحلیل کند. جالب است بدانید که ساختار ربات گوگل مبتنیبر آخرین نسخهی مرورگر کروم ساخته شده است و بر این اساس پشتصحنه سایتها را بررسی می کند. البته مسلماً نحوهی عملکرد آنها یکسان نیست.
⚪ Indexing؛ گوگل یک فضای (مانند هارد کامپیوتر) عظیم تحت عنوان Index دراختیار دارد که اصطلاحاً دیتابیس گوگل نامیده میشود. بنابراین Indexing بهمعنیِ ذخیرهسازی اطلاعات صفحات وب در دیتابیس گوگل است. ربات گوگل پس از Crawl کردن صفحات، با استفاده از یکسری معیارها تصمیم میگیرد که کدامیک از آنها شایستگیِ حضور در نتایج جستجو را دارند، سپس آن صفحات را در index خود ذخیره میکند.
زمانی که گفته میشود صفحهای از سایت توسط گوگل ایندکس شده، به این معنی نیست که توسط ربات گوگل دیده شده، بلکه به آن معناست که صفحهی موردنظر واجد شرایط دیدهشدن توسط کاربران در نتایج گوگل را داشته است
بنابراین وبسایت ما، خواسته یا ناخواسته نباید در این دو مورد (Indexing و Crawling) خِلَلی وارد کند. زیرا اگر صفحات ما بهخوبی Crawl نشوند، Index هم نخواهند شد.
? نکتهی کنکوری؛ اگر صفحهای noindex شود، به این معنی نیست که گوگل آن صفحه را بررسی نخواهد کرد، بلکه صرفاً در نتایج گوگل نمایش داده نخواهد شد. زیرا ممکن از از دستور <meta robots> استفاده کرده باشید. به همین دلیل برای اینکه ربات گوگل دستور noindex را متوجه شود، نیاز است کدهای صفحه را نیز تجزیهوتحلیل نماید.
البته درصورتیکه از طریق فایل robots.txt دسترسی ربات گوگل را مسدود کرده باشید، ممکن است ربات گوگل صفحات سایت شما را Crawl نکند (لازم به ذکر است که هیچکس، هیچ اطلاعات دقیقی در این خصوص ندارد. تنها تصمیمگیرنده گوگل است).
❔ سوال؛ چگونه بفهمیم صفحات ما توسط ربات گوگل ایندکس شده یا خیر؟!
⬛ جواب؛ سادهترین راه آن استفاده از دستور Site در گوگل است. فقط کافیست موتور جستجوی گوگل را باز کنید و بعد از کلیدواژهی Site: آدرس اصلی سایت خود را درج نمایید (مثلاً site: https://webirooni.com). با این کار، گوگل فهرستی از تمامی آدرسهایی که از سایت شما ذخیره کرده است را به شما نمایش میدهد.
ربات گوگل دقیقاً کدام بخش از صفحه را میبیند؟
از آنجایی که ربات گوگل با استفاده از نوعی Headless Browser (تعریف ساده: مرورگری که صرفاً کدها را نمایش میدهد) سایتها را تحلیل میکند، به همین جهت تمامی کدهای پشتصحنه را نیز درک خواهد کرد.
اما صرفاً به کدهای سمت کاربر (Client Side) دسترسی دارد. بنابراین برای ربات گوگل هیچ فرقی ندارد که وبسایت شما با چه پلتفرمی پیادهسازی شده باشد. پس اگر نابغهای در جهان فرمود؛ وردپرس برای سئو مضر است، بدانید و آگاه باشید که او یک استنداپ کمدین بینظیر خواهد شد?.
ربات گوگل تمامی کدهای HTML، CSS و JavaScript صفحات ما را درک میکند.
❔ پرسش؛ پس کدهای سمت سرور مثل PHP هیچ تأثیری در سئو سایت ندارند؟
⬛ پاسخ؛ مستقیماً خیر، اما غیرمستقیم شاید. ربات گوگل هیچ درکی از کدهای سمت سرور (Server Side) ندارد. چون درآخر تمامی کدهای سمت سرور به زمان html ترجمه خواهند شد. اما درصورتیکه برنامهنویس بتواند کدهای بهینهتر و کوتاهتری را بنویسد، طبیعتاً روی سرعت ارسال و دریافت درخواستها از سرور تأثیرگذار خواهد بود.
سرعت نیز یکی از فاکتورهای اصلی گوگل است. پس در این حالت، کدهای سمت سرور بهصورت غیرمستقیم میتوانند روی سئو موثر باشند.
منظور از Indexable Content چیست؟
هدف ما در سئو تکنیکال، تسهیل در روند خزیدنِ رباتهای گوگل در سایت است.
همانطور که میدانید؛ ربات گوگل برای انجام عملیات Crawling و Indexing ظاهر زیبای وبسایت ما را مشاهده نمیکند. بلکه یک سند ساده حاویِ کدهای HTML را میبیند.
منظور از Indexable Content این است که، ساختار کدنویسی صفحات بهگونهای باشد که ربات گوگل بهراحتی و با صرف حداقل زمان و انرژی، محتوا را درک نماید. زمانِ ربات گوگل بسیار ارزشمند است. سایت ما نباید وقت گوگل را تلف کند?.
تکنیکال سئو (سئو فنی) چیست؟
سئو فنی (سئو تکنیکال) مراحل آمادهسازی سایت برای درک درست ربات گوگل از محتوا و ارتباط بین صفحات میباشد. درواقع با استفاده از سئو تکنیکال تلاش میکنیم، هویت صفحات را بهطور دقیق به ربات گوگل معرفی نماییم.
هر اقدامی که روند گشتوگذارِ ربات گوگل را سادهتر کند، در دستهبندی سئو تکنیکال قرار میگیرد.
دلیل اهمیت تکنیکال سئو
سئو تکنیکال درحال حاضر میتواند به عنوان وجه تمایز شما نسبت به رقبا مطرح شود. بهجهت اینکه رقیبان، کارهای مربوط به On-Page SEO و Off-Page SEO را بهدرستی انجام میدهند اما بسیاری از آنها از اهمیت تکنیکهای سئو فنی مطلع نیستند.
البته میزان اهمیت سئو تکنیکال باتوجه به حوزهی فعالیت و مقیاس کسبوکار شما تعیین میشود. ممکن است رقبای شما در موضوع فروش قطعات جوشکاری حتی نسبت به نکات بدیهی سئو نیز درحدکفایت آگاهی نداشته باشند. در این صورت شما بهسادگی میتوانید با فاصلهی معناداری، از رقیبان پیشی بگیرید.
اگر ساختار کدنویسی سایت بهنحوی باشد که ربات گوگل بهسختی عملیات Crawling را انجام دهد و یا درک نادرستی از محتوای صفحه داشته باشد، فارغ از هر تلاشی که برای بهبود سئو داخلی و خارجی انجام دادهاید، جایگاهی که حق شماست به شما داده نخواهد شد.
کارشناس فنی سئو کیست؟
فردی که از فرآیند Crawl و Index صفحات وب توسط ربات گوگل مطلع است و با بینقصترین روش کدنویسی جهت میزبانی از Googlbot آشنایی کافی دارد.
همچنین یک کارشناس فنی سئو باید توانایی ارتباط با گوگل را داشته باشد و عمیقاً روی ابزار Google Search Console مسلط باشد. زیرا درنهایت، تمامی هشدارها و خطاهای مرتبط با سئو سایت، از طریق این ابزار برای شما ارسال خواهد شد.
بنابراین به لطف سرچ کنسول گوگل، رفع خطاهای سئو برای شما سادهتر میشود.
تعهدات شغلی کارشناس فنی سئو
عنوان شغلیِ کارشناس فنی سئو در معتبرترین آژانسهای دیجیتالمارکتینگ دنیا Technical SEO Consultant (مشاور فنی سئو) میباشد. بنابراین کارشناس فنی سئو هیچ وظیفهای درقبالِ پیادهسازی کدها در پروژه ندارد و صرفاً به عنوان مشاور، درکنار برنامهنویس ارشد، روند اصلاح موارد فنی را یادآور میشود.
تعهد شما به عنوان کارشناس فنی، صرفاً نظارت روی ساختار فنی سئو و ارائه راهکارهای حقیقی جهت رفع مشکلات سئو است.
البته در ایران شرکتهایی هستند که از شما انتظار پیادهسازی موارد فنی سئو را دارد که اصلاً منطقی نیست. زیرا اگر اقدامات اجرایی برعهدهی شما باشد، نیاز است تا روی تمامی زبانهای برنامهنویسی تحتوب تسلط کامل داشته باشید. ممکن است پروژهای با زبان Python نوشته شده باشد، در این صورت شما باید یادگیری این زبان را آغاز کنید و اگر پروژهی بعدی JEE باشد، بهناچار یادگیری جاوا را آغاز خواهید کرد که گناهی نابخشودنی است❌.
نقشه راه ما برای موفقیت در سئو فنی
در این بخش با شما هستیم تا نقشهراه موفقیت در تکینکال سئو را مورد بررسی کنیم.
یک کارشناس فنی چه مراحلی پیشروی خود دارد؟ اجزای تشکیلدهندهی سئو فنی کداماند؟
بهطور کلی بهینهسازی ساختار فنی سایت، در ۴ دسته خلاصه میشود. درواقع یک کارشناس فنی سئو باید به ۴ سلاحِ سایتافکن مجهز باشد که در ادامه هر یک را شرح خواهیم داد:
۱. افزایش سرعت لود صفحات سایت
گوگل همواره در تلاش است تا الگوریتمهای خود را براساس خواستگاه کاربران تغییر دهد. از طرفی، سرعت مستقیماً روی تجربهی کاربری موثر است. لذا اگر صفحات سایت ما سریعتر باز شوند، همیشه یک قدم از الگوریتمهای گوگل جلوتر خواهیم بود.
طبق آمار ارائهشده توسط Kissmetrics؛ ۴۷% از کاربران انتظار دارند صفحات سایت در کمتر از ۲ ثانیه باز شوند و ۴۰% از کاربران نیز صفحاتی که لود آنها بیشاز ۳ ثانیه طول میکشند را رها میکنند.
بنابراین اولین ابزاری که باید به آن تجهیز شویم، راهکارهای عملی افزایش سرعت سایت است. درخصوص کسب این مهارت در دوره آموزش جامع افزایش سرعت سایت بهطور کامل صفحه کردهایم.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص افزایش سرعت سایت، میتوانید از فیلمهای آموزشی زیر بهصورت رایگان بهرهمند شوید:
۲. استانداردسازی ساختار کدنویسی سایت
دومین سلاح ما برای دوامآوردن در این جنگ پُرستاره، آشنایی با ساختار استاندارد کدنویسی صفحات وب است. و اینجاست که نزاع و درگیری بین برنامهنویس و کارشناس سئو آغاز خواهد شد!!!
و ما بهعنوان کارشناس فنی سئو باید خونسردیِ خود را حفظ کنیم?
دلیل این جنگداخلی، تفاوت جهانبینیِ برنامهنویسِ وب و کارشناس سئو است. زیرا ملاک اصلی طراح سایت، صرفاً رضایت کاربر از ظاهر سایت میباشد. اما یک کارشناس فنی سئو علاوهبر رضایت کاربر، بهفکر آسایش ربات گوگل نیز هست.
همانطور که قبلتر نیز اشاره شد. منظور از بهینهسازی ساختار کدنویسی سایت، درواقع آنالیز کدهای HTML، CSS و JavaScript میباشد. هرکدام از این سه زبان، با یک هدف خاص مورد استفاده قرار میگیرند؛
⚪ HTML (Structure)؛ با استفاده از این دستورات، اسکلتبندی یک صفحهی وب شکل میگیرد و گوگل از این طریق درجه اهمیت محتواها را درک میکند.
❔ سوال؛ در یک مغازهی ساعت فروشی، شما کدام ساعتها را در ویترین قرار میدهید؟
⬛ پاسخ؛ مسلماً تنها گزینهی پیشِرو چشمنوازترینهاست. بنابراین فقط بهترینها، شایستهی دیدهشدن هستند. در html نیز میتوان محتویات ارزنده را در بخشهای VIP قرار داد. بخشهای مختلف یک صفحه، ممکن است بارِمعنایی متفاوتی داشته باشند. مثلاً محتوایی که در تگ <main> قرار میگیرد، به عنوان اثربخشترین محتوای صفحه (در سئو) به گوگل معرفی میشود.
⚪ CSS (Style)؛ از کدهای سیاساس اغلب با هدف بهبود تجربهی کاربری (UX) استفاده میشود و بهطور مستقیم در سئو تأثیر چندانی ندارد. اما فراموش نکنیم که ظاهر سایت برای کاربران بسیار حائز اهمیت است. از طرفی هم اصلیترین مأموریت گوگل، جلب رضایت کاربران است. بنابراین بهینهسازی کدهای CSS میتواند روند رشد ما در نتایج گوگل را تسریع میکند.
⚪ JavaScript (Action)؛ از دستورات JS نیز عموماً جهت ساخت بخشهای تعاملی در سایت مورد استفاده قرار میگیرد و اغلب ترفندهای بازاریابی اینترنتی با بهرهگیری از کدهای جاوااسکریپت قابل پیادهسازی میباشد. مثلاً زمانیکه کاربر قصد خروج از صفحه را دارد یک پاپآپ حاویِ پیشنهادی شگفتانگیز برای او نمایان شود (به این امکان، اصطلاحاً Exit Popup گفته میشود).
البته کدهای JS میتواند به بهبود تجربهی کاربری نیز کمک کند. به عنوان مثال با استفاده از تکنیک Lazy Loading تصاویر، فقط زمانیکه کاربر به آنها نیاز دارد، از سرور لود میشوند. این کار بهشدت روی سرعت سایت شما اثرگذار خواهد بود.
JavaScript هم مانند CSS، بهطور مستقیم روی سئو تأثیر ندارد. اما طبق مقالات رسمی گوگل، اگر محتوای صفحه توسط JS تولید شود و یا آدرسدهی صفحات به روش Hash انجام شود، ربات گوگل در درک آنها دچار مشکل خواهد شد.
علاوهبرآن، از آنجایی که معمولاً کدهای JS حجم بالایی دارند، توصیه میشود حجم هر فایل جاوااسکریپت کمتر از ۱۰۰Kb باشد تا ربات گوگل هنگام بررسی آن، با مشکلی مواجه نشود.
⚪ جمعبندی بخش کدنویسی؛ هدف ما از بهکارگیری اصولیِ کدها، اطمینان از درک صحیح ربات گوگل از محتوای صفحات است. اما گاهی اوقات تگهای HTML5 هم بهتنهایی نمیتوانند ضمانتی برای درک درست ربات گوگل باشند.
به همین جهت نیاز است تا با بهرهگیری از نشانهگذاریهای استاندارد، گوگل را از هویت صفحات بهطور دقیق مطلع سازیم. بحث Structured Dataها بسیار گسترده است که در دوره جامع سئو تکنیکال تمامی دستورات آن را پوشش دادهایم اما از طریق لینک زیر میتوانید نمونهای عملی از این نشانهگذاریها را مشاهده نمایید:
۳. ایمنسازی صفحات سایت
یکی دیگر از سلاحهای شما، بررسی نکات امنیتی سایت است. برای گوگل مهم است که کاربران در یک محیط امن، نیازهای خود را مرتفع سازند. بنابراین امنیت سایت بهطور مستقیم در سئو تأثیر دارد.
البته یک کارشناس فنی سئو نیازی به کسب تخصص درحوزه امنیت شبکه ندارد. صرفاً بررسی چند نکتهی امنیتیِ موثر در سئو، برعهدهی اوست.
به عنوان مثال؛ فعالسازی پروتکل SSL جزء فاکتورهای اصلی گوگل است. کمااینکه گوگل در تکنولوژی جدید خود تحت عنوان Accelerated Mobile Pages (AMP)، استفاده از پروتکل HTTPS (برای برخی امکانات) را الزامی میداند. حتی زمانیکه شما از یک هاست اشتراکی استفاده میکنید، اگر یکی از سایتها توسط گوگل به عنوان Spammer شناخته شود، ممکن است سایت شما نیز دچار مشکل شود. زیرا همهی سایتها به IP یکسان متصل هستند.
نکات امنیتی موثر در سئو و همچنین پیادهسازی SSL اصول و قواعدی دارد که ما در دوره جامع سئو تکنیکال آن را بررسی خواهیم کرد.
۴. بررسی و رفع خطاهای سئو سایت
اما آخرین سلاحی که از شما یک کارشناس فنیِ چندمنظوره میسازد، ارتباط با گوگل و رفع تمامی مشکلات سئو سایت است.
اگر تابهحال برای تعمیر اتومبیل خود به تعمیرگاه مراجعه کرده باشید، متوجه میشوید که هیچ تعمیرکاری بدون دستگاه دیاگ دستبهآچار نخواهد شد.
ابزار هیجانانگیز Google Search Console همان دستگاه دیاگ سایت ماست. سرچ کنسول، تمامی ایرادات فنی سئو سایت را به شما یادآور میشود. فقط کافیست سایت خود را به این ابزار خارقالعاده معرفی کنید.
در فیلمهای آموزشی زیر نحوهی ثبت سایت در Search Console آموزش داده شده است:
? آموزش معرفی سایت به گوگل در Search Console ?
? آموزش ثبت نقشهسایت در سرچ کنسول گوگل ?
بنابراین یک کارشناس فنی سئو اولین کاری که برای رفع مشکلات سئو سایتها باید انجام دهد، اتصال سایت به سرچ کنسول گوگل است. خطاهای سئو تحت هیچ شرایطی بهصورت دستی کنترل نمیشود.
۳ مورد از اتفاقات وحشتناک در سئو فنی
در این مسیر پرپیچوخمی که توسط گوگل برای ما ترسیم شده، گاهیاوقات اتفاقات ناخوشآیند رخ میدهد که در ادامه با ۳ مورد از آنها آشنا خواهیم شد؛
⚪ لینکهای اسپم رقبا؛ اگر در حوزهی سئو عالی عمل کنید، حتماً رقبای شما دوست دارند عالیتر باشند. و زمانیکه شایستگیهای لازم برای مقابله با شما را نداشته باشند، ممکن است با روشهای غیراخلاقی شما را از میدان بهدَر کنند. بهعنوان مثال برای صفحات هدفمند شما دهها هزار بکلینک بیکیفیت میسازند تا گوگل سایت شما را به عنوان یک سایت کمارزش شناسایی کند. در این صورت شما به عنوان یک کارشناس فنی سئو باید این مشکل را با بهکارگیری ابزار Google Disavow Tool رفع نمایید.
⚪ مرجعشدن کپیکارها؛ اگر سایتی بهتازگی راهاندازی شده باشد، مسلماً دیرتر توسط ربات گوگل ایندکس میشود. در این صورت سایتهای قدرتمند میتوانند از اعتبار خود نزد گوگل سوءاستفاده کنند، محتوای دستِاول شما را کپی کرده و توسط گوگل بهعنوان مرجع اصلی شناخته شوند. یک کارشناس فنی باید با استفاده از بخش URL Inspection Tool روند ایندکس صفحات را تسریع کند.
⚪ توجه به Case Sensitive URLs؛ هر عبارتی که بعد از نام دامنه قرار میگیرد (بعد از .com/) به حروف کوچک و بزرگ حساس است. به این معنی که؛ توسط گوگل، دو آدرس جداگانه درنظر گرفته میشوند. بنابراین اگر آدرس صفحهای از سایت ما، هم با حروف کوچک و هم با حروف بزرگ باز شود، دو صفحه با محتوای یکسان تولید خواهد شد. بررسی Duplicate Contentها یکی از مهمترین وظایف یک کارشناس فنی سئو میباشد. برای رفع این مشکل نیاز است تا تمامی صفحات سایت با <link rel=”canonical”> تجهیز شوند.
آشنایی با چند مورد فنی در سئو
در اینجا به تعریف چند اصطلاح فنی سئو خواهیم پرداخت:
⚪ robots.txt؛ یک فایل متنی، حاویِ دستوراتی جهت مسدودسازی دسترسی رباتها به صفحات وب مورد استفاده قرار میگیرد. اگر بعد از نام هر دامنه robots.txt را وارد کنید (مثلاً: amazon.com/robots.txt)، یکسری دستورات عجیبوغریب را مشاهده خواهید کرد که توسط آنها میتوان دسترسی ربات گوگل را به برخی صفحات سایت، محدود کرد. بهعنوانمثال اگر محتواهای کپی در سایت خود منتشر کردهاید، برای جلوگیری از جریمهشدن توسط گوگل، میتوانید دسترسی Googlebot را به آن صفحات مسدود کنید.
⚪ Sitemap (نقشهسایت)؛ یک فایل متنی است که تمامیِ آدرسهای موجود در سایت شما (لینکها) در آن اضافه میشود.
بهطورکلی دو نوع سایتمپ وجود دارد: ۱) HTML Sitemap 2) XML Sitemap
⚪ نقشهسایت HTML؛ این مدل سایتمپ صفحهای از سایت است که حاوی تمامی دستهها و زیردستههای سایت میباشد. این سبک از نقشهسایت اختصاصاً برای کاربران ساخته شده است و به آنها کمک میکند تا به تمامی صفحات سایت دسترسی داشته باشند. برای این صفحه از سایت، پیشنهاد میشود از آدرس صفحه Domain.Com/Sitemap استفاده نمایید.
⚪ نقشهسایت XML؛ این مدل Sitemap صرفاً برای Crawlerها ساخته میشود و از این طریق ربات گوگل با حجم سایت (تعداد صفحات) شما آشنا خواهد شد.
درصورتی که این فایل در سایت شما وجود نداشته باشد، ربات گوگل باید تمامی لینکهای موجود در صفحات را باز کند و از این طریق به تمامی آدرسهای شما دست یابد. برای این که انرژیِ ربات گوگل ذخیره شود، استفاده از Sitemap اکیداً توصیه میشود. یک کارشناس فنی سئو باید آدرس نقشههای سایت را (از طریق سرچ کنسول) به گوگل معرفی کند.
? نکتهی کنکوری؛ پیشنهاد میشود آدرس XML Sitemap خود را حتماً در فایل robots.txt قرار داده و علاوهبرآن در سرچ کنسول گوگل نیز ثبت نمایید.
⚪ Crawl Budget؛ تعداد صفحاتی که هر روز توسط ربات گوگل مورد بررسی قرار میگیرند. در ابزار Google Search Console امکانی وجود دارد که میتوان تعداد بازدید Crawling گوگل از سایت ما را افزایش داد. این کار باعث میشود فشار زیادی به سرور وارد شود. عموماً برای هاستهای اشتراکی ضعیف توصیه نمیشود. البته متناسب با هر پروژه باید تصمیمگیریها انجام شود.
⚪ HTTP Status Codes؛ زمانیکه کاربر آدرس صفحهای را در مرورگر خود تایپ میکند، درواقع یک درخواست به سرور ارسال میکند. سرور نیز این درخواست را درقالب یکسری کدهای معنادار، به سمت مرورگر ارسال میکند. در ادامه بهطور مختصر با معانیِ مهمترین آنها آشنا میشویم. توجه داشته باشید که درحالحاضر ۶۹ عدد Status Code وجود دارد. در این مطلب صرفاً به مواردی که ممکن است در سئو موثر باشند، اشاره خواهیم کرد.
⚫ ۲۰۰ (Ok)؛ سرور پاسخهای موفقیتآمیز را در قالب این کد به مرورگر ارسال میکند.
⚫ ۳۰۱ (Moved Permanently)؛ سری کدهای ۳xx مربوط به انتقال صفحات سایت (ریدایرکتها) میباشد. زمانیکه آدرس صفحهای از سایت شما به هر دلیلی دستخوش تغییراتی شود، باید با استفاده از روش ریدایرکت ۳۰۱، آدرس قدیمی به آدرس جدید منتقل شود.
درصورتیکه این انتقال انجام نشود، ممکن است گوگل دو صفحه از سایت شما را با محتوای یکسان شناسایی کند و آن را Duplicate Content تشخیص دهد. یکیدیگر از وظایف یک کارشناس فنی سئو، بررسی صحت ریدایرکتهاست. اصطلاحاً به این نوع انتقال، ریدایرکت دائمی یا Permanently گفته میشود. برای اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید به مقالهی ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟ مراجعه نمایید.
⚫ ۳۰۲ (Temporary Redirect)؛ این کد نیز مانند کد ریدایرکت ۳۰۱ وظیفهی انتقال اطلاعات به آدرس جدید را برعهده دارد. با این تفاوت که انتقال بهصورت موقتی یا Temporary انجام میشود. یعنی آدرس قدیمی حذف نخواهد شد. این شیوهی انتقال میتواند دیدگاه گوگل را نسبت به صفحهی سایت ما بدبین نماید. بنابراین در غالب مواقع توصیه نمیشود آن را بهکار بگیرید.
⚫ ۴۰۴ (Page Not Found)؛ سری کدهای ۴xx مربوط به دردسترسنبودن صفحات برای کاربران میباشد. بهطور خاص خطای ۴۰۴ زمانی رخ میدهد که صفحهای از سایت حذف شده و یا کاربر آدرسی که در سایت موجود نیست را در مرورگر وارد کرده باشد.
در سئو اصطلاحاً به این نوع آدرسها، لینکهای شکسته یا (Broken Links) گفته میشود. ربات گوگل از این نوع صفحات به عنوان بنبست یاد میکند زیرا روند Crawl کردن آن را مختل میکند. بیشک وجود این نوع آدرسها در سایت، برای سئو مضر است.
⚫ ۴۱۰ (Gone)؛ این کد به کراولر میگوید؛ چیزی که به دنبالش هستید دیگر موجود نیست. لطفاً تلاش بیشتری برای پیداکردن آن نکنید. چون حذف محتوای این صفحه بهصورت دائمی انجام شده و هیچ اصلاحی درکار نخواهد بود.
زمانیکه ربات گوگل با کد ۴۰۴ برخورد میکند، بهطرز خوشبینانهای انتظار بازگشت صفحه را دارد. یعنی گفتوگوی درونی ربات گوگل با خود این است که؛ انشاالله هفتهی آینده که این صفحه را Crawl میکنم، داخل آن محتوایی اغناکننده وجود خواهد داشت.
۴۰۴ بهنوعی، حذف آدرس اینترنتی بهشکل موقتی است. اما خطای ۴۱۰ زمانی اتفاق میافتد که قصد داریم صفحهی سایت را تا آخر عمر از صحنهی روزگار وب پاک نماییم. این خطا نیز برای سئو مضر است. البته تاحدی وضعیت آن از خطای ۴۰۴ مطلوبتر است. بهجهت اینکه ربات گوگل صرفاً یکمرتبه این صفحه را بررسی میکند. اما صفحات ۴۰۴ ممکن است چندینبار توسط Googlebot بررسی شود. همین اتفاق باعث میشود، انرژی و زمان کراولر صرفِ آنالیز صفحات بیهوده شود.
⚫ ۴۰۳ (Forbidden)؛ این خطا زمانی نمایش داده میشود که دسترسی صفحهای از سمت سرور، برای کاربر مسدود شده باشد.
⚫ ۵۰۰ (Internal Server Error)؛ سری کدهای ۵xx دررابطه با خطاهای سمت سرور است. زیادشدن خطاهای سمت سرور میتواند تأثیر منفی در سئو بگذارد. زیرا مستقیماً در روند خزیدن ربات گوگل اخلال ایجاد میکند. زمانیکه اتفاقات لحظهای و غیرمنتظره در سرور رخ میدهد، خطای ۵۰۰ نمایش داده خواهد شد.
⚫ ۵۰۳ (Service Unavailable)؛ این خطا زمانی رخ میدهد که سرور توانایی پاسخ به درخواستها را نداشته باشد. دلیل آن اغلب استفاده بیشاز حد از منابع سرور است (به دلیل افزایش بازدید لحظهای). خبر خوب اینکه خطای ۵۰۳ یک قطعی موقت است و بزودی حل خواهد شد. اگر Crawler با چنین خطایی مواجه شود، متوجه خواهد شد که این یک مشکل موقتی است و باید بزودی به وبسایت شما برگردد.
جمعبندی مقاله سئو تکنیکال چیست؟
سئو تکنیکال، دقیقاً مانند حرکات بدسازی برای ورزش فوتبال است. شما بهعنوان یک فوتبالیست فوقحرفهای نمیتوانید صرفاً به کسب مهارتهای فردی و تاکتیکهای جمعی بسنده کنید. زیرا باید آمادگیِ لازم برای انجام حرکات سنگین برنامهریزیشده (بهمدت ۹۰ دقیقه) را داشته باشید. و این کار با انجام تمرینات بدنسازی محقق خواهد شد.
در این مقاله سعی ما بر این بود که نقشهراه موفقیت در سئو فنی را به شما معرفی کنیم و شما را با برخی اصطلاحات موجود در این حیطه آشنا سازیم. مسلماً دفتر مشقِ تکنیکال سئو همینجا بسته نخواهد شد❓❕