? فرازی از سئو تکنیکال و فرودی با تأثیر سرعت در سئو سایت تقدیم به شما علمآموزان فرهیخته ?
❔ آیا میدانید هیچ معیار دقیقی برای سرعت سایتها وجود ندارد؟
❔ آیا میدانید سرعت سایت از ۱۰سال پیش، فاکتور اصلی سئو بوده؟!
❔ آیا مباحثهی جان مولر و مارتین اسپیلیت با موضوع تأثیر سرعت در سئو را دیدهاید؟
❔ آیا از نحوهی انتخاب هاست خود جهت افزایش سرعت سایت مطلع هستید؟
حداقل ثمرهای که میتوانید از این مقاله کسب کنید، پاسخهای دقیق به ۴ پرسش بالا است که در قالب ویدیو و متن تقدیم حضورتان میگردد.
منظور از سرعت سایت دقیقاً چیست؟
درخصوص افزایش سرعت سایت که یکی از گامهای اصلی سئو تکنیکال میباشد، دو مفهوم کلیدی وجود دارد که اغلب، بهطور یکسان با آنها برخورد میشود:
⚪ سرعت سایت: مدتزمان انتظار کاربر برای لود صفحهای از سایت (بهطور کامل).
⚪ بهینهسازی سرعت سایت: اقداماتی که جهت افزایش سرعت لود سایت انجام میشود.
? نکته جالب: این دو تعریف با یکدیگر ارتباط مستقیم ندارند. زیرا ممکن است شما تمامی تکنیکهای بهینهسازی سرعت سایت را اجرا کرده باشید اما همچنان سایت شما برای کاربران بهکُندی باز شود. در این صورت مشکل از کجاست؟
ممکن است باخود بگویید؛ علت کمبود منابع سرور و افزایش بازدید لحظهای سایت میباشد که کاملاً صحیح است. اما علاوهبر آن، شاید مشکل اصلی از جانب مخاطبان ما باشد. در مقاله عوامل موثر در سرعت سایت این موضوع را مفصلاً بررسی کردیم که سرعت اینترنت و مدل کامپیوتر کاربر نیز یکی از دلایل سرعت بازشدن سایت است.
بنابراین از طریق ابزارهای آمارگیر مانند Google Analytics باید دائماً وضعیت سرعت اینترنت کاربران را رصد کنیم. شاید لازم باشد، صفحات سایت ما سبکتر و خالی از برخی المانهای گرافیکی شود.
تأثیر مستقیم سرعت در سئو از نگاه گوگل
از زمانیکه گوگل سرعت سایت را بهعنوان مبنای سنجش تجربهیکاربری معرفی کرد، سرعت مستقیماً در سئو موثر واقع شد. این ماجرا طی مقالهای رسمی توسط گوگل در سال ۲۰۱۰ به همهگان اعلام گردید.
به این معنی که اگر چند سایت از لحاظ ساختار سایت و کیفیت محتوا شرایط یکسانی داشته باشند، سایتی که سریعتر نیاز کاربران را برطرف کند، پیروز بازی خواهد شد.
گوگل سرعت لود صفحات را در سه مرحله (بهترتیب اولویت) تحلیل میکند:
⚪ مرحله نخست: از لحظهی درخواست کاربر تا نمایش محتوای قابل استفاده است که اصطلاحاً به آن First Paint گفته میشود. این مرحله به اولین المان قابل مشاهده برای کاربر اشاره دارد (مثلاً لود تگ title در تب مرورگر یا تغییر رنگ پسزمینه). باتوجه به این مورد، سرعت پاسخگویی سرور به مرورگر در سئو نقشی کلیدی ایفا میکند.
? نکته عجیب: یکی از ایرادات اساسی ابزار GTMetrix این است که سرعت لود صفحات را بدون درنظرگرفتن زمان پاسخگویی سرور محاسبه میکند. اما ابزاری مانند Lighthouse این مورد را نیز درنظر میگیرد. به همین خاطر؛ همواره در آموزشهای افزایش سرعت متذکر میشویم که آمار و ارقام GTMetrix وحیمنزل نیستند و باید با احتیاط بیشتری از آن استفاده کنیم.
⚪ مرحله بعد که برای گوگل حائز اهمیت است؛ زمان موردنیاز برای لود محتوای قابل درک توسط کاربر میباشد که اصطلاحاً بهعنوان First Contentful Paint شناخته میشود. توجه داشته باشید تا این لحظه تمامی فایلهای JS و CSS و تصاویر برای کاربران قابلمشاهده نیستند.
⚪ مرحله نهایی: زمانیکه تمامی المانهای صفحه بهصورت کامل در دیدرس کاربران قرار گرفته است، اصطلاحاً Onload Time نامیده میشود.
بنابراین ما به عنوان یک کارشناس فنی سئو، سرعت صفحات سایت را در سه مرحله زیر بهبود دهیم:
۱. اولین Response سرور به مرورگر ۲. نمایش متن محتوا ۳. نمایش تمامی عناصر صفحه.
? نکته کنکوری: مهمترین مرحله برای بهبود سرعت، First Contentful Paint میباشد. یکی از تکنیکهای بهبود این بخش، کاهش عمق تگهای تودرتو HTML است که اصطلاحاً DOM نامیده میشود.
? فیلمهای آموزشی تأثیر سرعت در سئو سایت ?
دیدگاه اشتباه درخصوص تأثیر سرعت در سئو
❔ پرسش: برخی افراد تازهکار در حوزه سئو تکنیکال دائماً این پرسش را مطرح میکنند؛ سرعت سایتم چقدر باشه خوبه؟
⬛ جواب: ۵۰ ثانیه هم عالیست!
شاید عجیب بهنظر رسد اما حقیقت دارد. فراموش نکنیم سئو یک مسابقه است و در یک مسابقه، همهچیز بهصورت نسبی سنجیده میشود.
سرعت سایت شما در چه حیطهای؟ روی چه عبارتی؟ با چه سطح از رقابتی؟
❔ سوال صحیح: سرعت سایتم در موضوع تعمیر یخچال، روی عبارت آموزش جامع تعمیر یخچال، در جستجوهایی که از استان اردبیل انجام میشود، ۲۰ ثانیه است. آیا مطلوب است یا خیر؟
حتی ممکن است (در مواردی کمیاب) بهطور میانگین سایت شما ۳۰ ثانیه دیرتر از سایتهای رقیبان لود شود، اما شما جایگاه مطلوبتری در گوگل کسب کنید.
⭐ اصل داستان: همهچیز به متقاعدسازی شما بستگی دارد. اگر در نتایج گوگل، کاربر متقاعد شود که ۵۰ ثانیه برای نمایش صفحه شما منتظر بماند و پس از ورود، زمان بیشتری در آن صفحه حضور داشته باشد و مشتاقانه چند صفحهی دیگر را نیز مطالعه نماید، شما استحقاق رتبهی اول گوگل را در آن کلیدواژهی خاص دارید. سنجش سرعت لود صفحات توسط گوگل صرفاً رفتار کاربران انجام خواهد شد.
گوگل چگونه سرعت سایتها را متوجه میشود؟
مارتین اسپلیت و جان مولر دو کارمند رسمی گوگل هستند که هرازگاهی بهصورت ویدیویی موارد ابهامبرانگیز مرتبط با سئو را (در کانال یوتیوب Google Webmaster) شرح میدهند.
در یکیاز ویدیوها، Martin Splitt میزبان John Mueller بود که محلبحث آنها بهطور خاص، تأثیر سرعت در سئو بود.
در ابتدای این کلیپ مارتین بهشکل واضح مطرح میکند که درحال حاضر گوگل درحال جداسازی سایتهای سریع از کُند است. و مولر بلافاصله توضیح میدهد که؛ گوگل از دو طریق میزان لود صفحات سایت را متوجه میشود:
۱) اطلاعات موجود در Lighthouse و Page Speed Insights (2 گزارشات دریافت شده از مرورگر Chrome
حتی اگر سایتها داخل ابزارهای بهینهسازی سرعت نیز بررسی نشوند، گوگل از طریق مرورگر کروم میتواند رفتار کاربران را مورد تجزیهوتحلیل (Bounce Rate و Time On Site) قرار دهد.
اما در ادامه مارتین اسپلیت بیان میکند که گوگل هیچ معیاری برای Load Time وبسایتها تعیین نکرده و میزان مطلوبیت سایت شما از لحاظ سرعت، فقط توسط مخاطبان مشخص خواهد شد.
⚪ به عنوان مثال: اگر موضوع سایت شما “آموزش خیاطی” است، احتمالاً طرفداران شما باحوصلهتر باشند. بنابراین اگر لود صفحهای از سایت شما ۱۲ ثانیه هم بهطول بیانجامد، شاید اتفاق ناخوشآیندی محسوب نشود.
راههای افزایش سرعت سایت
بهینهسازی سرعت سایت از قدیمالایام کاری بس ناجوانمردانه سخت بوده. علت این است که در ابزارهای بهینهسازی سرعت مانند GTMetrix صرفاً یک صفحه از سایت بررسی میشود و شما نمیتوانید صرفاً به بهبود سرعت صفحه اصلی سایت بسنده کنید. هر صفحه باید بهطور جداگانه در ابزار جی تی متریکس مورد آزمایش قرار گیرد.
همانطور که در مقالات پیشین نیز مطرح شد؛ نقشهی راه ما برای بهبود سرعت سایت در سه بخش اصلی خلاصه میشود: ۱تصاویر ۲سرور ۳کدهای Front-End.
? نکات کنکوری (تصاویر): حدود ۷۰ درصد سرعت سایت وامگرفته از بهینهسازی تصاویر است. یکی از موارد خاص و مهم استفاده از تصاویر جایگزین در موبایل و تبلت میباشد. به عنوان مثال؛ اگر تصویری با عرض ۱۰۰۰px در نسخه دسکتاپ برای کاربران نمایش داده میشود، نمایشِ آن با این ابعاد در موبایل کار نادرستی است. زیرا عرض موبایل بسیار کمتر است کامپیوتر است و عملاً کاربر موبایلی، تصاویر را با حجم بالا (بیهوده) دانلود میکند.
بنابراین احتیاج است تا کاربر نسخهی کمحجمتری در موبایل دانلود کند. با این کار سرعت لود صفحه در موبایل (به نسبت کامپیوتر) بهطرز معناداری افزایش خواهد یافت. علاوهبرآن تمامی تصاویر سایت باید ویژگی width و height را درون تگ img داشته باشند. در غیر این صورت، مرورگر مجبور به محاسبهی ابعاد تصویر خواهد شد و همین روی سرعت لود صفحه تأثیر منفی خواهد گذاشت.
? نکات کنکوری (سرور): استفاده از سیستمهای کش سمت سرور، تأثیر اعجابآوری روی سرعت لود سایت خواهد داشت. برخی بخشها در سایت، عضو ثابت صفحات هستند. بنابراین نیاز است تا فرمانی از جانب سرور به مرورگر داده شود که این فایلها بهمحض دانلود توسط کاربر، در کش (حافظه پنهان) مرورگر ذخیره شود و بار بعد که کاربر این صفحه از سایت را درخواست داد، فایلهایی که نیاز به بروزرسانی ندارند، از کش مرورگر برای کاربر لود شود و درخواست اضافی به سرور ارسال نشود.
آشنایی با انواع هاست و تأثیر هرکدام در سرعت سایت
اگر First Paint و بهعبارتی دیگر؛ اولین Response سرور شما بیشاز اندازه طول میکشد، احتمالاً به یک سرور قویتر احتیاج دارید.
انتخاب هاست مناسب جزء کلیدیترین تصمیمات صاحبان سایت است. اگر باوجود رعایت تمامی نکات بهینهسازی سرعت، همچنان سرعت لود سایت شما پایین است، شاید پاشنه آشیل شما سرور باشد.
بهطور کلی سه راه برای میزبانی از سایتها وجود دارد. در ادامه توضیح کوتاهی درمورد هریک از آنها تقدیم حضور شما خواهد شد:
⚪ اجاره هاست اشتراکی: یک کامپیوتر بهصورت مشترک در اختیار چند سایت (بعضاً ۵۰ سایت یا بیشتر) قرار میگیرد. درواقع شما منابع و قدرت یک سرور را با سایتهای دیگر شریک میشوید. با این توضیح ممکن است سایتهای دیگر بیشاز حق خود از منابع سرور استفاده نمایند. یا درصورتیکه یکی از سایتها مورد حملات DDOS قرار گیرد و یا هک شود، سایر وبسایتها نیز دچار مشکل خواهند شد. معمولاً سطح پایداری هاستهای Shared پایین است. اما بهدلیل ارزانبودن ایننوع هاستها، جزء اولین انتخابهای سایتهای تازه تأسیس میباشند.
⚪ اجاره هاست نیمهاشتراکی (VPS): نسخهی باکیفیت و کاملتر هاستهای اشتراکی هستند. تفاوت آنها در تعداد سایتهایی که میزبانی میشود و آزادیعملهایی است که دراختیار مدیران سایت قرار داده میشود. مثلاً میتوانند با استفاده از نرمافزارهای Remote Desktop سرور را کنترل کنند. حتی بخشی از کانفیگ سرور برای آنها قابل دسترس میباشد. از هاستهای نیمهاشتراکی اغلب برای راهاندازی سرویسهای فروش VPN استفاده میشود. و یا برای پرداختهای دلاری در سایتهای معتبر که کشور ایران را بهطور جدی تحریم کردهاند نیز میتوانید مثلاً VPS فرانسه تهیه کنید و از طریق Remote Desktop پرداخت خود را از کشور فرانسه انجام دهید. این روش امنترین راه برای پرداخت دلاری میباشد. زیرا در این حالت IP ثابت است.
⚪ اجاره یا خرید سرور اختصاصی: یک کامپیوتر بهطور اختصاصی دراختیار سایت شما قرار داده خواهد شد. در دو مورد قبلی امکان خرید برای شما فراهم نبود و مجبور به پرداخت مبالغ بهصورت دورهای بودید. اما در این حالت شما میتوانید یک سرور بهصورت فیزیکی خریداری کنید و در اتاق کار خود قرار دهید و روی آن سایتهای خود را میزبانی نمایید. البته این مورد صرفاً شامل هزینه خرید سرور نیست بلکه سرور شما باید دائماً به برق و اینترنت متصل بوده و دارای سیستمهای خنککنندهی قوی باشد.
اما یکسری از شرکتها سرورهایی دراختیار دارند و بهصورت دورهای به شما اجاره میدهند. درصورت نیاز میتوانید جهت رفاه حال کاربرانتان از این سرویسها استفاده نمایید.
شما زمانیکه از هاست اختصاصی استفاده میکند، حداق آسایش شما از بابت منابع سرور تضمین شده است.
? نکته مهم: یکی از عوامل تعیینکننده در سرعت پاسخگویی سرور، محل قرارگیری سرور نسبت به مکان جغرافیایی کاربر است. اگر کاربران شما در آلمان حضور دارند، پیشنهاد میشود سایت شما در کشور آلمان میزبانی شود.