سلامی به تدبیرِ ریدایرکت ۳۰۱ و درودی به سَبکِ مأمور انتقال تقدیم به شما اهالی فَن
❔ منظور از Redirection چیست؟
❔ چهزمانی از کدهای ۳۰۱ و ۳۰۲ استفاده میشود؟
❔ فرق بین ریدایرکت ۳۰۱ و Canonical چیست؟
❔ ریدایرکت ۳۰۱ در وردپرس به چه شکل انجام میشود؟
❔ چگونه با کد ۳۰۱، دامنه و فایلهای سایت را به هاست جدید منتقل کنیم؟
❔ چگونه صفحات داخلی سایت را ریدایرکت ۳۰۱ به آدرس جدید منتقل نماییم؟
در این مطلب آموزشی بهصورت گامبهگام، تمامی ابهامات فوق را حل خواهیم نمود. این شما و این هم؛
🔰 فیلم آموزشی ریدایرکت ۳۰۱ چیست 🔰
منظور از ریدایرکت چیست؟
یکی از بزرگترین مشکلاتی که اغلب صاحبان وبسایت، پس از مدتی با آن روبرو خواهند شد، تغییر آدرس صفحات سایت است و البته در برخی مواقع شاید لازم باشد بهطور کلی دامین را تغییر دهیم. در این صورت بدیهی است که آدرس تمامی صفحات میباید تغییر کند و یا زمانیکه پروتکل HTTPS فعال میشود نیاز است کلیهی آدرسها عوض شوند.
در حالت پیشفرض گوگل متوجه تغییر آدرسها نمیشود و تصور میکند، محتوای صفحه قدیمی را حذف کردهاید و صفحهای جدید ساختهاید. در این صورت هر تلاشی که برای بهبود وضعیت صفحه قدیمی انجام دادهاید، پاک میشود و مجدداً نیاز است عملیات سئو (از صفر) انجام گیرد.
۳ روش معروف انتقال (ریدایرکت) آدرسها
⚪ ریدایرکت ۳۰۲: این روش معروف به انتقال موقت یا Moved Temporarily است و برای مواقعی که قصد داریم صرفاً محتوای صفحات موقتاً به آدرس جدید منتقل شود و پس از مدتی کوتاه، مجدداً به آدرس قدیمی برگردد. در این شیوه فقط محتوا و سئو داخلی سایت منتقل میشود و ارزش سئو خارجی صفحه، منتقل نخواهد شد. استفاده از ریدایرکت ۳۰۲ برای سئو مفید نیست.
⚪ تگ Meta Refresh: راهکار دوم استفاده از تگ متا رفرش است. با بهکارگیری این تگ میتوان تعیین نمود که پس از گذشت چند ثانیه، صفحه مجدداً لود شود و یا به صفحه دیگری ریدایرکت شود. این روش نیز برای سئو و رضایت کاربران بسیار مضر میباشد.
⚪ ریدایرکت با دستور ۳۰۱: بهترین روش انتقال صفحات استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ است. این راهکار اگر بهشکل اصولی پیادهسازی شود، خیال شما را از بابت انتقال صفحات راحت میکند. در ادامه مفصلاً این موضوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تگ کنونیکال (Canonical) چیست؟
بهمحض اینکه صحبت از انتقال و حذف آدرسهای وبسایت مطرح میشود، اغلب کارشناسان سئو همواره ۲ راهکار رِل کنونیکال و ریدایرکت ۳۰۱ را در سبد پیشنهادی خود دارند.
اکنون درنظر داریم درخصوص چیستیِ رل کنونیکال (rel canonical) و چگونگیِ دستور ۳۰۱ صحبت نماییم.
تگ کنونیکال اغلب برای تعیین محتوای اصیل و راهنمایی دقیقترِ ربات گوگل مورد استفاده قرار میگیرد. اگر مطالب شما توسط افراد دیگر کپی شود و در رسانههای مختلف منتشر گردد، گوگل از طریق دستور Canonical این موضوع را تشخیص خواهد داد.
جهت کسب اطلاع بیشتر دررابطه با فرق بین رل کنونیکال و ریدایرکت ۳۰۱ پیشنهاد میشود ویدیو کوتاه زیر را مشاهده نمایید؛
لازم به ذکر است که راهنمایی ربات گوگل میتواند توسط دستور ۳۰۱ نیز انجام شود اما باتوجه به توصیه منابع معتبر سئو از جمله وبسایت قدرتمند MOZ بهتر است جهت هدایت ربات گوگل به نسخه اصلی محتوا، دستور Canonical مورد استفاده قرار گیرد و برای تغییر آدرسها بهترین راهکار بلاشک ریدایرکت ۳۰۱ میباشد.
آموزش گامبهگام انتقال دامنه با ریدایرکت ۳۰۱
یکی از اقداماتی که حتی متخصصین سئو و اغلب وبمسترها از آن هراساناند؛ تغییر دامنه وبسایت میباشد (بهنحوی که سئوی سایت نیز به دامنه جدید منتقل گردد). دلیل ترس این عزیزان، فقدان دانش و مهارت نیست. بلکه حساسیت پروژه بهقدری بالاست که داشتن کمی استرس کاملاً طبیعی است.
در این قسمت از آموزش قصد داریم مراحل انتقال اطلاعات و اعتبارات دامنه فعلی، به دامنه جدید بههمراه انتقال فایلها به هاست جدید را با جزئیات کامل فراگیریم.
⭐ تغییر دامنه و انتقال هاست با ریدایرکت ۳۰۱ فقط در پنج مرحله ⭐
۱. بکاپ از فایلها
حتماً مطلع هستید که وبسایت ما از فایلها (تصاویر، کدها، صفحات و غیره) و اطلاعات موجود در دیتابیس (تاریخ انتشار مطالب، اطلاعات کاربران، تعداد محصولات و غیره) تشکیل شدهاست. بنابراین منظور از گرفتن بکاپ از سایت، کپیگرفتن از این ۲ مورد میباشد. پس کار را با گرفتن نسخه پشتیبان از فایلهای وبسایت، آغاز میکنیم؛
همانطور که در تصویر زیر مشهود است، ابتدا نیاز است وارد پنل مدیریتی هاست خود شویم و سپس با کلیک روی قسمت File Manager و انتخاب گزینه Public_Html به تمامی فایلهای سایت خود دسترسی خواهیم داشت.
فقط کافیست همانند تصاویر زیر، محتویات بخش Public_Html را انتخاب، فشرده و دانلود نماییم.
۲. بکاپ از دیتابیس
در گام دوم باید از دیتابیس سایت خود بکاپ تهیه نماییم. برای این کار به صفحه اصلی کنترل پنل هاست (سیپنل یا دایرکت ادمین) مراجعه میکنیم و از سربرگ DataBases، گزینهی PHPMyAdmin را انتخاب میکنیم.
باتوجه به عکس فوق؛ روی گزینه Export (خروجی) کلیک کرده و دکمهی Go را انتخاب مینماییم تا فایل دیتابیس، برای ما دانلود شود.
۳. تغییر آدرسها در فایل دیتابیس
⚪ جهت یادآوری: فراموش نکنیم که درنظر داریم دامنه خود را کلاً عوض کنیم، بنابراین نیاز است تا تمامی آدرسهای قبلی، به درآدرسهای جدید تغییر داده شوند. پس فایل دیتابیسی که در مرحله قبل دانلود کردیم را با استفاده از یک برنامه ویرایشگر متن باز میکنیم (پیشنهاد ما NotePad ++ است).
اکنون کلیدهای ترکیبی CTRL + F (روی کیبورد) را میفشاریم، سربرگ Replace را انتخاب نمایید. سپس در جعبه متن اول، دامنه فعلی و در جعبه متن دوم نام دامنه جدید را قرار دهید و طبق دستورات زیر، عملیات جایگزینسازی را انجام دهید:
⚪ با HTTP و /: ابتدای هر دو آدرس، //:http و انتهای آنها هم / (Forward Slash) قرار دهید و روی دکمه Replace All کلیک کنید.
⚪ با HTTP و بدون /: از هر دو دامنه فقط / انتهایی را بردارید و مجدداً Replace All را انتخاب نمایید.
⚪ بدون HTTP و /: از هر ۲ آدرس، هم //:http و هم / را پاک کنید و دکمهی Replace All را بفشارید.
? نکته کنکوری: اگر برای هر دو دامنه SSL Certificate دارید، بهجای HTTP از HTTPS استفاده نمایید.
۴. قراردادن فایلهای سایت و اطلاعات دیتابیس در هاست جدید
تبریک ویژه تقدیم به شما عزیزان، چراکه تا اینجای کار توانستیم بهسادگی از وبسایت فعلی خود، بکاپ تهیه نماییم. حال لازم است این نسخه پشتیبان را به هاست جدید خود منتقل نماییم.
برای این کار باید وارد کنترلپنل هاست جدید شویم. ابتدای امر تمامی فایلهایی که در قسمت قبل دانلود کردیم را در پوشهی Public_Html هاست جدید آپلود (و طبیعتاً از حالت فشرده خارج میکنیم) مینماییم.
قدم بعد، نوبت به آپلود (Import) فایل دیتابیس در هاست جدید میرسد. برای این کار، ابتدا نیاز است یک دیتابیس جدید (خالی از هرگونه اطلاعات) بسازیم. بنابراین از سربرگ DataBases گزینهی MySQL DataBase Wizard را انتخاب میکنیم.
مطابق با تصویر زیر، در قسمت اول نام پایگاه داده را (بهصورت دلخواه) وارد کرده و دکمهی Next Step را میفشاریم. سپس در بخش دوم نیز یک نام کاربری و رمز عبور (برای ورود به دیتابیس) انتخاب میکنیم. نهایتاً روی دکمهی Create User کلیک مینماییم.
در گام بعد باید به کاربری که در Step2 ایجاد کردیم، دسترسی کامل دهیم. بنابراین گزینهی All Privilages را تیک زده و دکمهی Next Step را میفشاریم.
در ادامه وارد بخش PHPMyAdmin میشویم و پس از انتخاب دیتابیسی که ساختهایم، از بخش Import دکمهی Choose File را میفشاریم تا فایل پایگاه دادهای که در مراحل پیشین دانلود کردهایم را آپلود نماییم. در آخر نیز شاید باورتان نشود? با قدرت تمام دکمهی Go را میفشاریم.
ریدایرکت در سی پنل و ایجاد فایل htaccess.
تا این مرحله، تمامی کارهای سخت و طاقتفرسا (جابهجایی فایلها و دیتابیس) با موفقیت به پایان رسید. اما هنوز کار تمام نشده و باید به هاست قبلی (فعلی) برویم و در Public_Html فایل htaccess. را پیدا کنیم و کدهای زیر را در آن وارد نماییم (درصورت نبود این فایل، میتوانید با کلیک روی گزینه File فایلی با نام htaccess. بسازید).
کد ریدایرکت سایت به دامنه جدید
اگر درنظر دارید دامنه سایت را کلاً تغییر دهید کد زیر را در فایل .htaccess اضافه نمایید و طبق مثال، آدرسها را جایگزین نمایید.
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oldsite.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.oldsite.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://newsite.com/$1 [L,R=301,NC]
مثال:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^webirooni.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.webirooni.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://yekwp.com/$1 [L,R=301,NC]
ریدایرکت به HTTPS از طریق htaccess
درصورتیکه گواهی SSL را برای سایت خود فعال نمودهاید، لازم است این کد را در فایل .htaccess وارد کنید تا کاربران هنگام وارد کردن آدرس وبسایت همراهبا http به دامنه جدید با https منتقل شوند.
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} offRewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
دستور ریدایرکت ۳۰۱ به دامنهی با www
ممکن است ترجیح دهید دامنه شما همراه با www در گوگل نمایش داده شود. برای این منظور میتوانید از دستور ریدایرکت زیر استفاده نمایید.
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com/$1 [L,R=301,NC]
مثال:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^yekwp.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.yekwp.com/$1 [L,R=301,NC]
دستور ریدایرکت تک صفحهای
اگر به هر دلیلی آدرس صفحه سایت خود را تغییر دادهاید میتوانید با افزودن دستورات زیر، این انتقال را بهسادگی انجام دهید.
Redirect 301 /old-page /new-page
مثال:
Redirect 301 /trends /https://Webirooni.com/g-trends
پس از افزودن کدهای ریدایرکت ۳۰۱ در فایل .htaccess همهچیز برای رفتن به مرحله پنجم یعنی ارتباط با گوگل مهیاست.
۵. اعلام تغییر دامنه به گوگل
درحال حاضر فقط کافیست از طریق ابزار Google Search Console به گوگل اعلام کنیم، آدرس دامنه وبسایت ما تغییر کرده است.
? Search Console راه ارتباطی ما با گوگل است ?
پیشنیاز این کار، ثبت هر دو دامنه در Search Console است که با بهرهگیری از مقالات پیشین میتوانید در چند دقیقه وبسایت خود را در گوگل وبمستر تولز ثبت نمایید.
پس ما فرض میکنیم هر دو وبسایت شما در سرچ کنسول گوگل ثبت و به اصطلاح Verify شدهاند. با این پیشفرض، وارد پنل مدیریتی Search Console میشویم و طبق عکس زیر، روی دامنه قدیمی کلیک میکنیم. سپس از طریق چرخدنده بالا گزینه Change Of Address, را انتخاب میکنیم:
در انتها لازم است سه مرحله کوتاه را پشت سربگذاریم
⚪ معرفی دامنه جدید: ابتدا لازم است یکی از دامنههایی که قبلاً در سرچکنسول ثبت کردهاید را جهت انتقال، انتخاب نمایید.
⚪ چککردن دامنه: در این قسمت نیاز است تا روی گزینه Check کلیک کنید تا گوگل بررسیهای لازم را برای دامنه از طریق ریدایرکت ۳۰۱ را انجام دهد.
⚪ تأیید آدرس جدید: در این قسمت گوگل دامنههای شما را از لحاظ Verify بودن یا نبود بررسی میکند و اگر مشکلی وجود نداشته باشد طبیعتاً مجوز ارسال درخواست به شما داده خواهد شد.
مراحل به پایان رسید و با کلیک روی دکمه Submit میتوانید درخواست تغییر دامنه را نهایی کنید.
پس از انجام این مراحل، با خیال آسوده میتوانید روی گزینه Return to Site Dashboard کلیک نمایید.
ریدایرکت در وردپرس چگونه انجام میشود؟
شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که آیا وردپرس برای انجام همهی این کارهای پیچیده، سورپرایزی دارد؟
ریدایرکت لینک در وردپرس
همانطور که انتظار میرود، پاسخ مثبت است. با نصب و فعالسازی افزونههای وردپرسی قادرخواهیم بود هر صفحهای را بهصورت دلخواه با کد ریدایرکت ۳۰۱ منتقل نماییم.
برای انجام این کار دو افزونه معروف Redirects 301 و Simple Redirects 301 وجود دارد.
کار بسیار ساده است، تصویر زیر گویای همهچیز میباشد:
فقط کافیست در قسمت Request آدرس قدیمی و در بخش Destination آدرسِ تغییر دادهشده را وارد نمایید.
جمعبندی آموزش انتقال صفحات به کمک ریدایرکت ۳۰۱
انتقال صفحات بهشکل دنبالهدار میتواند به سئوی سایت شما آسیب برساند. سعی کنید ریدایرکتها حداکثر طی سه مرحله انجام گیرد.اگر صفحهای را با استفاده از دستور ریدایرکت ۳۰۱ به صفحه جدید منتقل کردید، لازم است صفحهی اول را در Sitemap پاک کنید تا GoogleBot دچار سردرگمی نشود. نکته آخر؛ هر از چندگاهی به ابزار آنلاین Broken Link Checker مراجعه کنید و لینکهای شکسته و بیمحتوای سایت خود را بیابید و آنها را ریدایرکت کرده و یا حذف نمایید.
⚪ کلام آخر: اجرای مطالب است که نتایج مطلوب را به ارمغان میآورد. بنابراین باتوجه به مصراع بالا، لطفاً هرآنچیزی که از این آموزش فراگرفتید را همین الان در سایت خود پیادهسازی نمایید.
? دو صد گفته چو نیم کردار نیست ?
درود و صد سپاس از شما که در این مقاله نیز ما را همراهی کردید. به قولِ مجریها تا درودی دیگر بدرود!